”Jesus är inte för judar”
25 september 2024

Av Synnøve Aarskog. Från Først nr 7 2023. Övers. I-M Aronsson.

Det var det som Maia fick höra då hon började tro på Jesus. Nu jobbar hon för ”Jews for Jesus” i London, där hon önskar att göra Jesus känd bland israelerna.

 

Från Israel till Norge.

Maia Hamilton har en norsk mor och en israelisk far. Då hon var åtta år gammal, flyttade hon och familjen från Israel till Norge.

– Jag minns att jag var väldigt spänd på hur det skulle bli att bo i Norge. Jag gladde mig mycket, eftersom en del av mig är väldigt norsk. Dessutom gillar jag att uppleva nya saker, så det här var något som var mycket spännande för mig.

Även om det var spännande så var det också mycket att lära sig, som t.ex. ett nytt språk.

– Vi var vana vid att de norska morföräldrarna kom och besökte oss i Israel. Mamma tog oss också med på ledigheter till Norge. Den sommaren vi flyttade till Norge hade vi en brant inlärningskurva. Även om vår mamma och morföräldrarna hade pratat norska med oss, var den norskan vi kunde mycket bristfällig.

Men ändå – det var en start, och nu är norska det språk som Maia behärskar bäst. – Men jag använder också mycket hebreiska, särskilt i jobbet, säger hon.

En glad barndom

Maia tänker tillbaka på barndomen i Israel som en god tid, fylld av glädje och trevliga högtider.

– Särskilt minns jag purim, när vi klädde ut oss. När jag tittar igenom bilder från barndomen, kommer det fram minnen från allt det roliga vi gjorde tillsammans i familjen. På fredagskvällarna hade vi ofta sabbatsmåltider, och använde annars den lediga dagen till att dra till stranden eller på andra utflykter. Eftersom veckan i Israel bara har en ledig dag, blir man väldigt bra på att utnyttja den.

Maias far kommer från en sekulär judisk familj där högtiderna alltid har varit viktiga. Då de flyttade till Norge, blev det därför viktigt för familjen att få kontakt med andra norskar som var gifta med israeler, för att fira högtiderna tillsammans.

Jesus på ungdomsmöte

Maia hörde aldrig något om Jesus under den tid som hon växte upp i Israel. Men när hon flyttat till Norge, hörde hon plötsligt mycket om Honom, bland annat genom jul- och påsksånger.

– Det togs nog för givet att alla visste vem Jesus var, säger hon.

För Maia var detta med Jesus något nytt, och något som också väckte hennes nyfikenhet.

– Jag frågade mamma, men hon visste inte riktigt vad hon skulle säga, då hon var på sin egen trosresa.

Maia berättar att något inom henne tyckte om det kristna, och även om hon inte helt förstod vad evangeliet gick ut på, valde hon att konfirmera sig i kyrkan. Då hon var 18 år kom hon med på ett ungdomsmöte i Kristiansand, som skulle ändra hennes syn på Jesus och hur man kunde ha en relation till Honom.

– Här upplevde jag och såg ungdomar som hade ett personligt förhållande till Jesus. Många saker gick upp för mig när jag såg andras tro. Det här var annorlunda än det jag tidigare sett.

En sådan relation ville Maia också ha med Jesus. Hon upplevde en inre förändring. I dag tänker hon att det måste ha varit den Helige Ande som mötte henne. Under den här tiden blev hon väldigt glad i Bibeln, älskade att åka på möten och fick många nya kristna vänner. Det var en stor förändring i livet, där hon gick från att inte känna Jesus till att gå ”all in”.

Inte populärt

Reaktionerna från föräldrarna var både positiva och negativa.

– Mamma blev väldigt glad, då hon själv hade kommit tillbaka till tron. För pappa var det inte lika lätt. Han var mindre entusiastisk, och tyckte att det var utmanande att jag kom hem med kors runt halsen. Det blev en del spänning knutet till mitt val. Jag på min sida hade ju blivit så hänförd över Jesus, men förstod inte den historiska aspekten av varför judarna har ett problematiskt förhållande till Jesus.

Då Maia åkte tillbaka till Israel på besök till familj och vänner, upplevde hon det också utmanande. Enligt rabbinsk judendom kan man inte vara jude och tro på Jesus samtidigt.

– Folk skrattade åt mig och tyckte det var konstigt att jag hade börjat tro på Jesus. Det var inte populärt säger hon.

Det tog också tid för Maia att knyta ihop sin judiska identitet med tron. Då den efter hand blev väl förankrad, började hon mer och mer känna bördan av att det var så många av Jesu eget folk som inte trodde på Honom. Messias hade ju kommit för dem.

Flyttade till London

2017 ville Maia ha nya utmaningar och flyttade till Norge. I kyrkan som hon började gå till mötte hon en brittisk jude, som jobbade för ”Jews for Jesus”. Mötet med honom skulle efter hand få henne att själv engagera sig i ”Jews for Jesus”. Han satte henne i kontakt med några som skulle flytta till London från Israel och starta ”Israeli Ministry” i London. De är i dag teamet som hon jobbar tillsammans med.

Som en del av upplärningsprogrammet för att bli missionär var Maia i Israel under en 6-8 veckors period på ”Jews for Jesus” avdelning i Tel Aviv. Här kom hon med i ett program och mötte andra messianska judar.

– Jag hade aldrig sett den delen av Israel tidigare, eftersom min familj inte var troende. Det blev som en ny värld för mig, och det var otroligt gott att se! Det var uppmuntrande och gjorde mig väldigt upprymd.

Kontaktskapande arbete

Nu har Maia jobbat för ”Jews for Jesus”, tillsammans med teamet, sedan 2019.

– De senaste tre åren har vi jobbat med att bygga en israelisk gemenskap där vi gör olika aktiviteter tillsammans. Det vi säger är att vi tror på Tenach (GT) och vi tror på det Nya Testamentet. Som ett uttryck för vår tro vill vi tjäna vårt folk och ha en inkluderande gemenskap. Vi vet själva hur det är att bo utanför hemlandet, och därför önskar vi att få samlas för att fira sabbat och de olika högtiderna.

– Alla har ett behov av att höra till någonstans. Jesus fick alla att höra till. Vart han än gick fick han kontakt med människor och bjöd dem in i gemenskapen, säger Maia.

Maia har också erfarit hur det var att jobba med kontaktskapande arbete under coronatiden. Den tiden kom ganska snabbt efter att hon börjat i ”Jews for Jesus”. Då blev sociala medier extra viktigt.

– Under den tiden kunde vi inte bjuda in till samlingar. Samtidigt hade folk fortsatt ett stort behov av att mötas. Vi kom i kontakt med många genom Facebook. Jag önskade att få träffa någon att träna tillsammans med, och nu har hon som jag träffade genom sociala medier blivit min närmaste väninna.

Fortsatt är sociala media en viktig plattform för att komma i kontakt med folk.

Nyfikenhet

Många av dem som Maia och hennes team möter har frågor om deras tro. Flera har inte mött en messiansk jude tidigare, något som ofta leder dem in på andliga samtal.

– Vi vill knyta relationer och vara öppna med det vi tror på. De flesta är nyfikna, men vi möter också skeptiska människor som menar att vi har en agenda och att vi försöker ”omvända” dem till kristendomen. Vi är väldigt öppna med vilka vi är och varför vi gör det vi gör.

Det är tydligt att det israeliska folket har lagts på Maias hjärta och att hon bara önskar dem det bästa – att visa dem vägen till Yeshua. Nu ber de om att Gud ska utvidga arbetet till att nå ännu fler israeler i London med budskapet om Jesus. Var gärna med i bön för det!

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om tidningen

Livskällan vill visa på Jesus som Israels Messias, vägleda utifrån Bibeln, och ge ökad kunskap om Jesustroende judar.

Livskällan grundades av Källan 1999. Efter 25 år blev den digital.

NYA ARTIKLAR VIA E-POST:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap