LIVSKÄLLAN 1 2025: Från Polen till Israels land
8 maj 2025

I november 2024 hade jag förmånen att delta i ett möte med Joint Ministry to Israel (JMI) i Warszawa. JMI kan beskrivas som en sponsorskommitté för Immanuelskyrkan i Tel Aviv och Caspari Center. Detta möte var mycket berikande, både att få samarbeta och med Guds hjälp finna nya vägar att hålla missionsarbetet vid liv i Israel och att få lära sig mer om judisk historia i Polen, som var ett av de länder i Europa med flest judar före andra världskriget. Vi besökte bland annat Polin-museet som ligger i stadsdelen Muranów som före kriget hade en dominerande judisk befolkning och som låg i det av de tyska nazisterna inrättade Warszawa-ghettot, jämte Upprorsmonumentet som byggdes för att hedra de som deltog i Upproret i Warszawa-ghettot 1943 och vi gick även på en guidad tur i det forna ghettoområdet.

Judisk historia i Polen

Judisk historia i Polen sträcker sig tillbaka åtminstone 1000 år, då Konungariket Polen bildades. Museet skildrar hur många judar erfor att Polen var ett relativt tolerant land för dem, där judiskt liv tolererades och judars ställning i samhället var bättre än i flera angränsande länder. Detta ledde till att många judar som förföljdes och drevs ut från flera andra länder valde att bosätta sig i Polen. Polen kallas av historiker till och med för paradisus iudaeorum (judiska paradiset) under denna epok. Judiska rättigheter försvagades dock under 1600-talet i det polsk-litauiska samväldet och ännu mer efter att detta löstes upp under slutet av 1700-talet då Polen förlorade sin självständighet. Museet skildrar hur mångfasetterade judiska traditioner och inriktningar var och man kan lära sig om såväl det religiösa livet i synagogor som de politiska rörelser som uppstod i det judiska samhället. Mot slutet av 1800-talet uppstod sionismen med Theodor Herzl i spetsen, vilken avsåg att skapa en judisk stat i Det heliga landet. Då Polen återfick sin självständighet efter första världskriget bodde där ca 3 miljoner judar. Under tyska ockupationen av Warszawa tvingades den judiska befolkningen in i ett ghetto vars gränser, åtminstone till stor del, fortfarande är markerade i gator. In till lägret begränsades inflödet av förnödenheter och mat mycket strikt och invånarna svältes. Mellan 19 maj och 16 maj 1963 gjorde judiska motståndsrörelsen i ghettot ett väpnat uppror mot nazisterna vilket ledde till vissa förluster hos nazisterna och att deportationer försenades, men detta slogs ned och i stort sett alla i ghettot deporterades till koncentrationsläger eller dödades på plats.

Förföljelse i Torah (Undervisningen, Moseböckerna)

Att få lära sig om denna historia på en plats där den utspelade sig var djupt berörande och gav en beslutsamhet att få göra något gott för detta folk som fått utstå sådan förfärlig ondska mitt i Europa. Vi vet att förföljelse mot Israels folk skedde redan under tiden då Torahn utspelade sig i och med fångenskapen i Egypten. Skeenden liknande de som beskrivs i Torahn tycks äga rum i modern tid och visar på hur relevant Torahn är genom hela världshistorien. Situationen för Israels folk kändes säkerligen nästintill hopplös för många men Gud hade inte glömt sitt folk:

Därför säger jag: Jag skall föra er bort från lidandet i Egypten och upp till kananéernas, hettiternas, amoréernas, perisseernas, hiveernas och jebusiternas land, ett land som flödar av mjölk och honung. (2 Mos 3:17)

Som troende har vi uppdraget visa, för Israels folk, det himmelska hoppet och ett himmelskt land som det i Hebréerbrevet står att om att många av de hjältar som beskrivs i Torahn längtade efter:

Men nu längtade de till ett bättre land, det himmelska. Därför blygs inte Gud för att kallas deras Gud, ty han har ställt i ordning en stad åt dem. (Hebr. 11:16)

Det är viktigt att vi inte tappar modet när vi får lära oss om dessa mörka tider utan i stället bevarar hoppet och än mer beslutsamt försöker ge tillbaka det som vi fått av det judiska folket, evangeliet och visa på den judiska Messias.

Men var nu starka och låt inte modet falla, ty ert arbete skall få sin lön. (2 Krönikeboken 15:7)

Immanuelskyrkan

Vidare i Warszawa berättade Eyvind Volle som är Senior Pastor (ungefär kyrkoherde) i Immanuelskyrkan och ledamot i JMI, om hur situationen för kyrkan ser ut och om det goda arbete som sker där. Utöver de gudstjänster som sker varje sabbat bedrivs verksamhet såsom Open Church, där människor som gör besök i kyrkan får lära sig om den, vilket kan vara en öppning för evangelisation. Eyvind berättade om att det i israelisk kultur är vanligt att om en dörr står öppen, till exempel till ett församlingshem, kommer människor ofta in. Det arrangeras även mycket välbesökta konserter i kyrkan och under dessa visas Johannes 3:16 visas visuellt, vilket sammanfattar varför vi behöver den judiska Messias, Yeshua (den hebreiska urformen för Jesus, som är den latinska formen):

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. (Joh 3:16)

I kyrkan finns även ett språkcafé i vilket invandrare till Israels får hjälp att lära sig det hebreiska språket vilket bidrar till integration och vilket också kan sänka tröskeln in till kyrkans gemenskap. Alla organisationer I JMI fortsätter att stötta Immanuelskyrkan men större medel behövs i nuläget för att arbetet ska kunna fortgå och vi önskar att vi skulle kunna göra ännu mer för att nå ut med evangeliet till Guds egendomsfolk. Vår vision är att kunna fortsätta arbetet utan att göra avsevärda nedskärningar som gör att arbetet behöver ta steg bakåt.

Caspari Center

Caspari Center, grundades 1982, till minne av den judiske föreläsaren Carl Paulus Caspari (1814–1892) som under sin studenttid i Leipzig, där han studerade hebreiska och arabiska, kom till insikt om att Jesus Kristus är Herre, lät döpa sig på Pingstdagen 1838 och antog dopnamnet Paulus. Därefter fortsatte han sina studier i Berlin innan han fortsatte sitt liv på Oslo Universitet som lektor och professor i Gamla Testamentet. Caspari Center förmedlar teologisk utbildning och kunskap, bland annat i form av sabbatsseminarier, och tränar pastorer i messianska församlingar i Israel på hebreiska. Centret har stöttat lokala församlingar med olika kurser, och föreläsningar och har ett öppet bibliotek. Även Caspari Center är i behov av större ekonomiska medel för att arbetet ska kunna fortgå. Det finns mycket spännande planer som diskuteras gällande vägar för att fortsätta bedriva undervisning men detta är beroende av ekonomiska resurser. Genom att vara med i JMI, är Källan även engagerad i att Caspari Centers verksamhet ska kunna fortsätta.

Med detta kommer en vädjan till alla läsare att antingen bli givare, eller om ni ger till Källan fortsätta göra detta, och våga tro att Gud kan välsigna er och er gåva rikligt.

Och varje man och kvinna av Israels barn som hade ett villigt hjärta att bära fram något till allt det arbete som Herren hade befallt genom Mose att man skulle göra, bar fram sin frivilliga gåva åt Herren. (2 Mos 35:29)

Vi kan få inspireras av hur Israels folk under ökenvandringen, som skildras i Torahn, med villigt hjärta bar fram en frivillig gåva åt Herren.

Jonathan Weichbrodt

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om tidningen

Livskällan vill visa på Jesus som Israels Messias, vägleda utifrån Bibeln, och ge ökad kunskap om Jesustroende judar.

Livskällan grundades av Källan 1999. Efter 25 år blev den digital. Ansvarig utgivare: Carl-Henrik Karlsson. Redaktör: Karl-Henrik Wallerstein.

NYA ARTIKLAR VIA E-POST:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap